Minimize

Snart kommer 32 nya ledbussar att rulla på linje 1–7 i Västerås. De sex första bussarna är redan ute i trafiken och resten kommer att driftsättas i början av 2019.

- Vi är väldigt glada över att våra nya bussar är på väg ut i trafik. Detta är moderna bussar med hög kapacitet som ger en bra komfort både för passagerare och för våra förare. De nya bussarna drivs av biogas. Dessutom ersätter vi några av våra äldre biogasbussar med sju nya eldrivna bussar som trafikerar Flexlinjen här i Västerås, säger Peter Liss VD Svealandstrafiken AB.

De nya bussarna är vita precis som de befintliga bussarna men har en ny stripning. När alla nya bussar är i drift kommer Kollektivtrafikförvaltningen och Svealandstrafiken AB att anordna ett event på Centralstationen i Västerås. Dit kan alla som är nyfikna på bussarna komma och kika in i bussen och få veta mer om hur de fungerar.

- Reseupplevelsen är jätteviktig och de här bussarna erbjuder en god tillgänglighet för våra kunder. En nyhet är till exempel det fjärde dörrparet som gör att även den som sitter längst bak i bussen har nära till avstigning. Vi vet också att våra resenärer förväntar sig att komma fram i tid och att turerna ska gå som planerat. Med tanke på att vi tidigare har haft en bussflotta som delvis har bestått av äldre bussar så känns det väldigt bra att ha 32 helt nya bussar i drift framöver, säger Arne Andersson, direktör för Kollektivtrafikförvaltningen inom Region Västmanland. 

Buss-fakta
Märke: MAN
Bränsle: Biogas
Längd: 18 meter
Dörrar: 4 dubbeldörrar
Platser: 34 sittande, 108 stående 
Tillgänglighet: plats för rullstol, utrop inne och ute, nigning

Specialutrustning: WIFI, USB-uttag för telefonladdare

Ledbuss som drivs av biogas

Eldriven buss som trafikerar Flexlinjen

 

För mer information kontakta:

Arne Andersson, direktör Kollektivtrafikförvaltningen 
021-17 30 54, arne.andersson@regionvastmanland.se

Peter Liss, VD Svealandstrafiken AB 
021 - 470 18 70, peter.liss@svealandstrafiken.se

Så fungerar busstrafiken i Västerås kommun
Som resenär reser du med VL. Men hur fungerar det egentligen med busstrafiken och vem tar besluten? Det är Västerås stad som bestämmer hur trafiken i Västerås kommun ska fungera och tar beslut om priser och linjedragningar. Kollektivtrafikförvaltningen i Region Västmanland får därefter i uppdrag av Västerås stad att sköta kollektivtrafiken. Svealandstrafiken AB är det gemensamt (Region Västmanland och Region Örebro län) ägda bolaget som trafikerar stadstrafiken i Västerås.